Före åtgärd
De stora valsmotorerna i tandem måste kylas med luft som har en temperatur mellan 16 och 18 °C. Fläktar används för att få luften att strömma genom motorernas kylkanaler. Om uteluften som används för motorkylningen är för kall måste den värmas med fjärrvärmevatten och om den är för varm måste den kylas med älvvatten. Under driftstopp står motorerna stilla men kyls hela tiden. Motorernas strömriktare är i drift även under driftstoppen.
Efter åtgärd
Vid driftstoppen stoppas nu manuellt, i nedan angiven ordning:
motorventilationens fyra stycken fläktar för uteluft med total kapacitet på 440 000 m³/h
utsugsfläktar, två stycken med sammanlagd kapacitet 250 000 m³/h
ställverksventilationens fläkt. Denna medför automatiskt stopp på motorernas strömriktare.
Vid en mätning, när utomhustemperaturen var cirka 0 °C, minskade eleffekten med cirka 600 kW och värmeeffekten från hetvattennätet med 2400 kW när fläktarna stängdes av. Systemen startas några minuter innan valsningen påbörjas igen.
Resultat
Den energibesparing som uppnås genom att fläktarna stängs av varierar med utomhusluftens temperatur. Om uteluften är för kall uppstår besparingar dels av värme från fjärrvärmenätet, dels av el för drift av luftfläktarna. Om uteluften är för varm erhålls besparingar av el för fläktdriften och den el som åtgår för pumpning av det älvvatten som används till kylningen. Besparingen i kronor beror förstås även av hur lång tid som fläktarna är avstängda.
Nedan beräknas besparingen i kronor per år med rimliga antaganden:
Elkostnadsbesparing: 600 kW · 10 h/v · 50 v/år · 0,6 kr/kWh = 180 000 kr/år
Värmekostnadsbesparing: 2400 kW · 10 h/v · 15 v/år · 0,15 kr/kWh = 54 000 kr/år
Total besparing cirka 230 000 kronor per år
Lönsamhet
Åtgärden omfattar endast ändring av rutiner. Mycket hög lönsamhet.